106 експонатів вікінгів, які знайшли на Чернігівщині, покажуть у Данії

Предмети старовини датовані Х століттям, серед них – два мечі, скрамасакс, різноманітна зброя та прикраси часів вікінгів з фондів обласного історичного музею – пакують і готують до відправлення в музей «Мосгард», що у данському місті Орхус.

Перемовини про запозичення експонатів чернігівського музею йшли з 2019-го року, розповів директор музею Сергій Лаєвський. З його слів, розкопки біля Шестовиці почалися в 20-их роках 19-го століття працівником обласного історичного музею Петром Смолічевим.

«Упродовж майже 100 років досліджували поселення, городище і величезний курганний могильник, який залишили по собі в середині Х до кінця Х століття вікінги. Предмети, знайдені там, мають скандинавське походження. Цей набір складається зі зброї – 2 мечі, скрамасакс, бойовий ніж, прикраси від кінської упряжі, залишки рогу, який прикрашений срібним окуттям», – додав Сергій Лаєвський.

Протягом дня всі експонати ретельно упаковують, потім вони приєднаються до речей з фондів інших музеїв з України і вирушать до Данії. Загалом, серед 106-ти експонатів є й унікальні речі.

«Це наверщя, срібне наверщя від шапки – оскільки воно дуже рідкісне. Відомі буквально поодинокі зразки. Є дві накладки на луку сідла – це зі знахідок Петра Смолічева. Вони прикрашені орнаментом в скандинавському стилі «Боре», враховуючи 150-річну практику досліджень скандинавської культури нічого подібного дотепер не знайшли – це взагалі унікальні предмети», – зазначив директор музею.

За словами Сергія Лаєвського, така співпраця з європейськими музеями може привабити туристів і до Чернігова. За договором, експозиція повернеться до Чернігова наприкінці вересня 2022-го року.

Від Олеся Тарасенко

Олеся Тарасенко - засновниця 1-го блог журналу України LuckyUkraine, голова Клубу успішних жінок - Київ, ведуча на АллатраТВ, організатор проектів культурної, соціальної та благодійної направленості. Увійшла у Національний рейтинг «ТОП 100 видатних жінок Київщини» в 2019 та 2020 роках, до Всеукраїнського рейтингу «Успішні жінки України», нагороджена в I та ІІ Національних преміях «Найкраща українка в професії» (маркетолог), в Всеукраїнській премії «МамаWOW” в 2019 та 2020 роках, в премії ТОП 50 «Lady summer 2020”, в премії Celebrity Awards (маркетолог). Нагороджена орденом «За розбудову України».