В Україні розпочинається Рік безпечного інтернету зі #stop_sexтинг

Кожна 5 дитина в середній школі готова зустрітися з незнайомцем з інтернету.

96% дітей у віці 10-17 років постійно користуються інтернетом, з них третина проводить в мережі до 5 годин щодня.

Освітній проєкт #stop_sexтинг за підтримки Київстар та посольства Великої Британії в Україні розпочинає всеукраїнську освітню кампанію  “Рік безпечного інтернету” 18 листопада у Європейський день захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства. 

Першим в Україні відкриває Рік безпечного інтернету Черкаський регіон. З 18 листопада – 5 грудня 2021 року відбудеться: 

  • Освітня виставка-квест “(Не)дитячі онлайн-стосунки” з використанням сучасних технологій (віртуальної реальності). Куратор виставки – Євгенія Смирнова. Виставка проходить за підтримки компанії Київстар, British Embassy, технологічного партнера Sensorama Lab, VR-STORE та EdEra.

23.11 – 30.11 з 8:00 до 16:00 в Інституті післядипломної освіти педагогічних працівників, Центральний корпус (корпус 1, ауд 118) вул. Бидгощська, 38/1, м. Черкаси

  • Онлайн-ефір в Instagram для всіх батьків України“Діти в інтернеті: як захиститися?” про ризики для дітей в інтернеті та шляхи запобігання. Ефір відбудеться за участі відомого телеведучого Андрія Шабанова та засновниці проєкту #stop_sexтинг Дьякової Анастасії.

18. 11 о 18:00 на сторінці Андрія Шабанова в Instagram  – https://cutt.ly/yTaH6u1

  • Тематичне онлайн-навчання для вчителів за програмою підвищення кваліфікації.
  • Виставка-квест у версії для комп’ютерів, яку учні переглянуть у школах або онлайн, та уроки для дітей за мотивами квесту.
  • Міжсекторальна конференція для вчителів, поліції та соціальних працівників регіону. 

До кінця 2021 року події відбудуться ще в одному регіоні України, у 2022 році – у шести регіонах. У Києві презентація першого у світі квесту з віртуальною реальністю для дітей з метою освіти щодо ризиків сексуального насильства в інтернеті відбудеться 8 лютого 2022 року в День безпечного інтернету.

“У сучасному світі в умовах COVID-19 важко уявити життя без інтернету як дорослим, так і дітям. Ми працюємо, навчаємося, спілкуємось з друзями та рідними, отримуємо інформацію та багато іншого. Але якщо дорослі можуть за себе постояти, то діти, коли потрапляють на злочинців в інтернеті, дуже лякаються та замикаються в собі. Уявіть, 75% дітей не розкажуть батькам про небезпечні ситуації, в які вони потрапили в інтернеті, згідно з українською статистикою. Саме для того, щоб навчити дітей захищатися від злочинців в мережі ми розпочинаємо Рік безпечного інтернету. Ми неймовірно пишаємося розробкою першого у світі квесту з віртуальною реальністю для дітей про онлайн-безпеку та вже чекаємо з нетерпінням на його презентацію в Києві”, – зазначає засновниця #stop_seхтинг Анастасія Дьякова.

«Київстар прагне не лише розширювати доступ до швидкісного мобільного інтернету, а й створювати умови для безпечного середовища наших клієнтів онлайн, в першу чергу – для дітей. Саме тому Київстар інвестував у розробку порталу і чат-боту #stop_sexтинг та підтримку просвітницької кампанії #не_ведись. Доступ до сайту https://stop-sexting.in.ua/ для наших абонентів не тарифікуєтся», – говорить Ганна Захараш, директор з корпоративних зв’язків Київстар.

Інформація про проблему:

Сучасним дітям важко уявити життя без інтернету, соцмереж та ігор. Згідно з останньою статистикою, в Україні 96% дітей у віці 10-17 років постійно користуються інтернетом.

34% дітей та підлітків проводять в інтернеті від 3 і до 5 годин щодня, 28% – 1-2 години щодня, 13% – від 5 до 7 годин, а 10,4% – понад 7 годин щодня.

Разом із тим щодня діти стикаються з небезпекою в мережі. Актуальна статистика говорить про те, що:

  • Кожна п’ята дитина в середній школі готова зустрітися з незнайомцем з інтернету і 42% дітей зі старшої школи.
  • Кожна п’ята дитина в середній школі отримувала питання в інтернеті про свої інтимні частини тіла і близько 40% серед дітей у старшій школі.
  • Вперше побачили порно контент в інтернеті 39,8% дітей у віці 8-10 років з них 59,8% побачили контент несподівано. 73,6% потрапили на контент через рекламу на сайт, 51,8% побачили в соцмережах, 20,7% – в онлайн іграх. Вік першого контакту дедалі зменшується.
  • Дослідження Internet Watch Foundation говорить про те, що найбільш уразливою групою для інтернет-злочинців є дівчата 11-13 років. 

Комунікаційну підтримку подіям надає PR Boutique Семенюк і партнери.

Довідка: 

#stop_sexтинг – найбільший в Україні освітній проєкт щодо захисту дітей в інтернеті. Отримав премію Глобального договору ООН та загалом навчив більше ніж півмільйона дітей та батьків безпеці в інтернеті. В межах інформаційної компанії торкнувся мільйонів українських родин, а також створили з Урядовим контактним центром першу в країні консультаційну лінію щодо безпеки дітей в інтернеті 1545(далі 3). 

За додатковою інформацією можна звернутися за контактами нижче:

Комунікаційний менеджер #stop_sexтинг Владислава +380689211767,  пошта: stopsexting.ua@gmail.com   

Відеоматеріали:

  • Соціальні відео:

Онлайн-насильство 16 сек

Онлайн-насильство 10 хв

Маленькі діти в інтернеті: 30 сек

Діти в інтернеті 1 хв

Від Савенко Ірина

Савенко Ірина - головний редактор 1-го блог-журналу LuckyUkraine, журналіст, фоторепортер.