23 вересня 2021 року в український прокат виходить історична військова драма «Віхола душ», заснована на реальних подіях часів Першої світової війни. Фільм є першим комерційним латвійським проектом, що вийшов на український ринок кінопрокату.

За п’ять тижнів прокату «Віхола душ» стала найкасовішим фільмом усіх часів у латвійських кінотеатрах, випередивши такі кінострічки, як “Титанік” та “Аватар”.

Повнометражний фільм «Віхола душ» – найочікуваніший фільм у Латвії, знятий на честь сторіччя з дня завершення Першої світової війни. Це адаптація книги Александра Ґрінса – роману, написаного латвійським стрільцем в окопах Першої світової війни.  Свого часу роман «Віхола душ» був заборонений на території Радянського Союзу. Сьогодні ця книга, і тепер фільм, сприймаються як унікальне свідчення подій, що призвели до здобуття Латвією державної незалежності.

«Кінострічка «Віхола душ» – це змістовна історія, яка відображає боротьбу латиського народу за суверенітет і нагадує, що існування Латвійської Держави не слід сприймати як належне», – прокоментував фільм президент Латвійської Республіки.

Стрічку «Віхола душ» було включено до шорт-листа 93-ої кінопремії «Оскар» за за найкращу музику до фільму. Композитор Лоліта Рітманіс – десятиразова номінантка на премію “Еммі”. Для фільму «Віхола душ» вона створила 70-хвилинну симфонію, яку виконують лауреат кількох національних премій Державний академічний хор «Латвія» та повний склад симфонічного оркестру зі 120 музикантів.

«Віхола душ» – це дебют у повнометражному художньому кіно режисера Дзінтарса Дрейберґса, продюсера Інґи Праневської, кінооператора Валдіса Селмінса (номінант IMAGO) та редактора Ґатіса Білоґрудова.

Також акторський дебют відбувся у Ото Брантевіцса – виконавця головної ролі у фільмі. На момент початку зйомок хлопцю виповнилося лише 15 років.

Автор сценарію «Віхоли душ» – доцент Інституту кіно та телебачення Нью-Йоркського університету Борис Фрумін.

Довідка про фільм:

Оригінальна назва: Dveselu putenis

В українському прокаті: ВІХОЛА ДУШ

Дата виходу на великі екрани: 23 вересня 2021

Студія: Kultfilma

Жанр: драма, історія, військовий

Хронометраж: 123 хв

Формат: 2D

Режисер: Дзінтарс Дрейбергс

У ролях:  Ото Брантевіцс, Мартінш Вілсонс, Грета Трушиня

Анотація: На основі реальних подій. Перша світова війна. Шістнадцятирічний Артурс за призовом потрапляє на Східний фронт. Надто юний, аби воювати, але досить дорослий, аби загинути, він переживає втрату рідного дому та близьких людей. Тепер його дім – це поле битви. Юнак має знайти в собі сили швидко стати дорослим, адже половину населення Латвії забрала війна…

Від Савенко Ірина

Савенко Ірина - головний редактор 1-го блог-журналу LuckyUkraine, журналіст, фоторепортер.